Áttekintés

A sportautó-specialista Lotus az Emeya nevű négyajtós modellel a luxus elektromos szedánok szegmensében is terjeszkedik. Az Emeya várhatóan más sportos EV szedánok, például az Audi e-tron GT és a Porsche Taycan ellenfele lesz, és állítólag olyan elektromos hajtásláncot kínál majd, amely elég ütős ahhoz, hogy mindössze 2,8 másodperc alatt elérje a 100 km/órás sebességet. Biztosak vagyunk benne, hogy a Lotus ki tudja használni a fenomenális futómű-hangoláshoz szükséges pedigréjét, és olyan kezelhetőséget tud biztosítani, amely az Emeya vezetését komolyan élvezetessé teszi. Ahhoz, hogy versenyképes legyen, a karcsú szedánnak legalább 450 kilométeres hatótávolságot kell kínálnia egy feltöltéssel. A négyajtós EV stílusos ruhatárat és menő technikával teli, előkelő belső teret visel. A Lotus szerint a gyártás 2024-ben indul, és az Emeya 2025-ös modellként érkezik.

m022_lotus_ext_022_comp10_ab_r5_finalart_lotus.png

Mi az újdonság 2025-re?

Az Emeya egy teljesen új modell lesz a Lotus számára, amikor a gyártásba kerül. Az elektromos Eletre crossover mellett fog ülni, ami a Lotus friss felállása lesz, egy olyan márka számára, amely arról ismert, hogy hosszú évekig új termékek nélkül maradt.

Az Emeya az Eletre SUV-hoz hasonló felszereltségi tartományban lesz elérhető, egy belépő szintű alapmodellel, egy sportosabb S változattal, majd egy teljesítményorientált R verzióval. Az Emeya ugyanazzal a hajtáslánccal rendelkezik, mint az Eletre, az R modell pedig 905 lóerős.

m024_lotus_ext_024_comp06_ab_r4_finalart_lotus.png

EV motor, erő és teljesítmény

Az Emeyát egy pár villanymotor hajtja és biztosítja az összkerékhajtást. A választott modelltől függően 603 lóerőt, vagy hatalmas, 905 lóerőt kap, ez utóbbi állítólag mindössze 2,8 másodperc alatt repíti a szedánt 100 km/órás sebességre. Míg gyengébb modellek a mainstream EV-knél megszokott egyszerű direkt meghajtást használják, addig a 905 lóerős változat kétfokozatú sebességváltóval juttatja el az erőt a kerekekhez. A Porsche Taycan – az Emeya nyilvánvaló riválisa – hasonló elrendezést használ.

02004_044_interior_comp_01_rs_finalart.jpg

Hatótávolság

Az Emeya egy nagy, 102,0 kWh-s akkumulátorcsomagot kínál, de hatótáv-becsléseket a Lotus nem adott ki. Az Eletre SUV-hoz hasonló hatótávolságot kell azonban biztosítania, így az alsó határon 400 kilométerre, a felső határon pedig 550 kilométerre lehet számítani.

Belső tér, kényelem és rakomány

Külső kialakításához hasonlóan az Emeya belseje is nagyon hasonlít az Eletre SUV-éra, de a négyajtós ferdehátú forma valószínűleg kevésbé lesz tágas. Az utastérben prémium anyagok sokasága sorakozik, többek között bőr kárpitozás, nappabőr és valódi alumínium díszítőelemek. Míg az Emeya négyüléses elrendezésben debütált, hátsó sportülésekkel, a Lotus szerint hátsó padot is kínálnak majd, ha szükség lenne hely egy plusz utasnak. Az Emeya csomagtartója egy nagyméretű, 5. ajtó alatt található, hasonlóan az Audi A7-eshez, és maga a raktér is nagyvonalúnak tűnik.

02004_028_interior_front-view_comp_03_rs_finalart.jpg

Infotainment és csatlakoztathatóság

A műszerfal közepén egy hatalmas, 15,1 colos infotainment érintőképernyő található, de a Lotus szerint egy még nagyobb, 55,0 colos kiterjesztett valóságot megjelenítő head-up display is elérhető lesz, amely a szélvédőre vetíti a vezető számára fontos információkat. A fotókon egy vékony, a műszerfal kialakításába integrált kijelzőt is láthatunk az első ülésen ülő utas előtt, de nem vagyunk benne biztosak, hogy ez a képernyő az infotainmenthez biztosít-e hozzáférést, vagy egyszerűen csak a dátum és az idő kijelzésére szolgál.

Garancia és karbantartás

A Lotus más autógyártókhoz képest nem nyújt látványos garanciát. Bár korlátozott garanciája sok versenytársához igazodik, mind a rövid hajtáslánc-garancia, mind az ingyenes karbantartás hiánya csalódást okoz.

A korlátozott garancia három évre vagy 36 000 mérföldre terjed ki.
A hajtóműgarancia három évre vagy 36 000 mérföldre terjed ki.
Nincs ingyenes ütemezett karbantartás

m020_lotus_ext_020_comp03_uc_r2_finalart_lotus.png

Nyünnyögés

A Lotus ugyan régóta küszködik az új modellek hiányától, és történetében akadtak mélypontok, az elektromos luxusautó irányzat, még ha üzletileg érthető is, idegen a márka könnyű sportautókra építő múltjától. Ugyanakkor nézzük a jó oldalát, a kínálatot nem 3 másik SUV-val bővítették, hanem egy sportosabb, alacsony építésű autóval, amit azért nem utasítanék el. De a Lotustól sokkal inkább várnék egy könnyű, kétüléses, csakazértis benzinmotoros sportautót…