A Hongqi L5 luxus benzinmotoros szedán megkapta a kínai kormány gyártási engedélyét. Ez egy óriási autó, 4 literes V8-as motorral a motorháztető alatt. Az L5-öt a magas rangú kínai hivatalnokok igényeihez tervezték. Azonban “mindenki számára” elérhető lesz 5 000 000 jüan (680 000 USD) fogyasztói árral.

A Hongqi az állami tulajdonú FAW csoporthoz tartozó csúcskategóriás márka. Eredetileg a Kínai Kommunista Párt magas rangú tagjainak utazásaihoz született. Később a Hongqi autók mindenki számára elérhetővé váltak. Jelenleg három szériája van. Az első a H-sorozat, amely a közép- és felső piaci szegmenst célozza meg. A második a Q-sorozat, amelyet a vállalati ügyfeleknek terveztek. Az utolsó pedig az L-sorozat, amely a kormányzati tisztviselőknek és a kivételesen magasan jegyzett üzletembereknek szánt luxusautókat foglalja magában.

 

A Hongqi L5 alapjai

A Hongqi L5 egy négyajtós szedán, megkülönböztető formanyelvvel. Stílusa jelentős mértékben utal a híres Hongqi CA770 állami limuzinra. Ugyanolyan kerek fényszórókkal és hatalmas, téglalap alakú, krómozott hűtőráccsal rendelkezik. A motorháztető vonalának tetején az L5 piros csíkot és Hongqi logót visel. Az első sárvédőkön is vannak márkajelzések. Hátulról nézve az L5-ön a “红旗” (Hongqi) felirat olvasható. A márka képviselői azt állítják, hogy ezek a karakterek Mao Zedong kézírásával készültek.

A Hongqi L5 méretei 5980/2090/1710 mm, tengelytávja 3730 mm. Ez 411 mm-rel hosszabb, 19 mm-rel keskenyebb és 20 mm-rel magasabb, mint a Mercedes-Benz Maybach S-osztály Z223. Az L5 tehát egy masszív fenevad. Saját tömege eléri a 3150 kg-ot. Ami a bruttó tömeget illeti, az 3550 kg. Az autóban egyszerre csak négy ember tud ülni.

A motorválaszték: egyféle V8

A motorháztető alatt a Hongqi L5-ben a 4 literes CA8GV40T-03 V8-as 387 lóerős. Ez annak a belső égésű motornak a módosítása, amely a hatalmas LS7 terepjárót hajtja. Gyártója a FAW Group. Tervezője azonban a Hongqi. Az L5 végsebessége eléri a 220 km/órát. Ez nem elég az L5 méretű autóhoz.

Hongqi L5 a Sanghaji Autókiállításon

A Hongqi tisztviselőinek korábbi információi szerint az L5 árcédulája 5 000 000 jüantól (680 000 USD) indul majd. Ez óriási összeg. A Hongqi azonban valószínűleg a legerősebb márkaerővel rendelkezik Kínában. Így a helyi milliárdosok a Maybach vagy a Rolls-Royce helyett ezt választhatják – vagy kell választaniuk…