Ha a “gyönyörű autók” kifejezésre gondolunk, általában néhány gyártó jut eszünkbe. Aston Martin, Lancia, Maserati, talán még Alfa Romeo is.

A legtöbb régebbi jármű karosszériaépítésen ment keresztül. Ezt a folyamatot még ma is alkalmazzák buszok és teherautók esetében, ahol a jármű karosszériájának megépítését egy harmadik félhez szervezik ki, az alvázat és a meghajtást pedig a gyártó biztosítja számukra.

1925-ben a világ divatfővárosából, Milánóból indult a Carrozzeria Touring Superleggera, egy karosszériaépítő cég, amely a fent felsorolt cégek mindegyikével és még többel dolgozott – többek között a Ferrarival, a Lamborghinivel és a BMW-vel.

Két olasz ügyvéd, Felice Bianchi Anderloni és Gaetano Ponzoni 1926-ban vásárolt meg egy karosszériaépítő céget, a Carrozzeria Falcót az alapítótól, Vittorio Ascaritól. A vállalatot Carrozzeria Touringra keresztelték át. A vállalat egy új autóépítési módszerért volt felelős, amely egészen az 1960-as évekig forradalmasította a sportautókat.

Az 1930-as évek végén a Touring alkalmazta először a forradalmi Superleggera autóépítési stílust. Az autó szerkezetét vékony acélcsövekből álló váz alkotta, amelyet az alvázhoz erősítettek. Jól jegyezzük meg, hogy ez jóval a monocoque héjak népszerűségének növekedése előtt történt. Az autók könnyűek és merevek voltak, és aerodinamikus külső burkolatot tettek lehetővé.

Kétségtelenül büszke volt erre az alkotásra, a vállalat átkeresztelte magát Carrozzeria Touring Superleggera névre.

A Superleggera valójában olaszul “szuperkönnyű”-t jelent, és a legtöbben úgy vélik, hogy ez a filozófia került bele az autóikba. Az Aston Martin DB4, DB5 és DB6, az 1964-es Alfa Romeo Giulia GTC, a Jensen Interceptor, a Ferrari 166 MM és a BMW 328 (az 1939-es roadster, nem a mai 3-as széria felszereltségi szintje) néhány remek példa a Touring Superleggera által készített és épített remekművek közül.

A második világháború után a vásárlóerő növekedésével a vállalat is megnőtt, és az ’50-es évekre és a ’60-as évek elejére a prémium sportautók vezető karosszériaépítőjévé vált. Minden sportautó-gyártó a Touring küszöbén állt.

Ennek eredményeként feltehetően megnőtt a faliposzter-gyártók népszerűsége, és az autórajongók egy új generációjának kezdete, akiknek a falán a 007-es DB5-ös képe díszelgett.

Az Aston Martin DB5

Az egyetlen autó, amely méltó volt arra, hogy Mr Connery, Mr Brosnan és Mr Craig urakat 007-esként szállítsa.

Bár a cikk nem erről az autóról szól, mégis annyira fontos része az autótörténelemnek, hogy nem hagyhattam ki, hogy helyet adjak neki a cikkemben.

A DB5 egy az Aston Martin grand tourerek hosszú listáján, de ez az autó a legikonikusabb mind közül. A legismertebb James Bond autójaként, a híres ezüst autó a Goldfinger (1964) című filmben debütált a filmvásznon, és azóta hét James Bond-filmben szerepelt, legutóbb a Nincs idő meghalni (2021) címűben.

Az autó azonban nem csak szemrevaló. Van benne egy 4,0 literes hathengeres motor, amely a szériaautóban 282 lóerőt teljesített, a DB5 Vantage-ben pedig 330 lóerőt.

A korhoz képest meglehetősen gyors volt, 230+ km/h és 0-100 körülbelül hét másodperc alatt. Ezt a számot a mai Honda Civicek is elérik és túlszárnyalják, de 1963-ban ezek a számok még elég jónak számítottak.

De az Aston Martin filozófiája sosem volt az, hogy a leggyorsabb legyen a pályán. A lényeg az volt, hogy gyorsak legyenek, méghozzá stílusosan. A mai Astonok sem különböznek ettől. Lehet, hogy egy alapmodell Porsche 911 gyorsabb, de aki az Astont vezeti, az sokkal kényelmesebb, és több fejet forgat, mint a többi.

A zuhanás

A Carrozzeria Touring Superleggera hanyatlása a hatvanas évek közepén következett be, amikor a monocoque konstrukció kezdett szélesebb körben elterjedni. A Superleggera konstrukció, amely olyan sok sikert hozott nekik, most visszatért, hogy hátulról megharapja őket. Kiszorult a divatból, mivel az autógyártók saját vázszerkezeteket készítettek, és a konstrukciót házon belül kezdték el alkalmazni. Új üzemet építettek, hogy lépést tartsanak a korral, de 1966-ra a Touring Superleggerának be kellett zárnia a boltot.

A helyzetet tovább rontotta, hogy az archívumuk nagy része megsemmisült egy tűzben.

Mint a Vezúv, a karosszériaépítő cég is szunnyadt az évtizedek múlásával.

Carlo Felice Bianchi Anderloni, az egyik alapító, Felice Bianchi Anderloni fia nekilátott a küldetésének, hogy felvegye a kapcsolatot az egyes tulajdonosokkal, hogy újra létrehozza a Touring nyilvántartását. 1995-re már ő vezette a műveletet.

Az újjáélesztés

A Maserati Quattroporte Bellagio Fastback, a Touring Superleggera újjáélesztését szolgáló autó.

A Maserati Quattroporte Bellagio Fastback, a Touring Superleggera újjáélesztését szolgáló autó.

A Touring Superleggerát csak 2006-ban szerezték meg és keltették újra életre.

Mintegy 40 év után a Carrozzeria Touring Superleggera visszatért, mint főnix a hamvaiból. Úgy tértek vissza, mint karosszériaépítők, akik meglévő autókra épített egyedi konstrukciókat készítettek, nagyon alacsony gyártási számmal.

Az első autó, amellyel az új Touring Superleggera debütált, a Bellagio Fastback touring volt, amely a Maserati Quattroporte alapjaira épült.

Ezt az autót az olaszországi Villa d’Este szállodában megrendezett Concorso d’Eleganza Villa d’Este Concours d’Elegance rendezvényen mutatták be, amelyet Carlo Felice Bianchi Anderloni a Touringhoz hasonlóan szintén újjáélesztett. Még egy díjat is elneveztek róla a bemutatóhelyen.

A Quattroporte mellett egy másik autót is készítettek, egy koncepcióautót, szintén Maserati hajtáslánccal.

További alkotásaik közé tartozott a Touring Bentley Continental Flying Star, a Bentley Continental kombi változata, és a Mini Superleggera Vision, egy elektromos Mini Cooper alapú sportautó, amelynek vonalai egyenesen a Ferrari 166-osból származnak, szinte mintha a régi Touringra utalnának.

Egy Mini, amely semmiben sem hasonlít a három- és ötajtós társaira

Bár az elmúlt évtized legikonikusabb projektje az Alfa Romeo Disco Volante volt. Az utóbbi idők egyik legszebb autója, a Disco Volante stílusa az eredeti, 1952-es Disco Volante koncepció előtt tiszteleg. Belül az Alfa 8C Competizione alapjaira épül, így 0-100-ra körülbelül négy másodperc alatt gyorsul, és 290 km/h körüli sebességre képes, ha teljes sebességgel haladhat.

A “Disco Volante” név lefordítva repülő csészealjat jelent. Feltehetően azért, mert a kinézete nem evilági. De még inkább a vállak mentén húzódó szokatlan ívek miatt, amelyek furcsán lekerekített formát kölcsönöznek neki. A korlátozott darabszámú gyártás filozófiájához hűen a Touring csak nyolc kupét és hét roadstert készített.

A valaha gyártott hét Disco Volante Roaster egyike.

Dolgoztak a Maserati Granturismo 4.7-en is, és megalkották a Sciadipersia-t. A név fordítása “Perzsia sahja”, a név a Maserati 5000GT-kre utal, amelyeket a Touring az utolsó iráni sah számára épített. A Sciadipersia minden egyes panelét megváltoztatták az eredeti Granturismóhoz képest. Ez az autó volt az első, amelyen a Touring szénszálas burkolatot használt. Korábban csak alumíniumot használtak.

A Maserati GranCabrio alapján készült Sciadipersia bukótetős modell.

Egy másik legújabb munkájuk a Touring Superleggera AERO 3. A Ferrari F12 alapján készült AERO 3 az 1930-as évek versenyautóinak, főként az 1938-as Alfa 8C 2900-nak a mintájára készült. Hatalmas cápauszonya van, amely inkább egy Le Mans-i autóban tűnik otthonosnak, és agresszívabb a stílusa, mint az eredeti F12-nek. Az alépítmény azonban ugyanaz, így a teljesítmény ugyanolyan erőszakos, mint az eredetié.

AERO 3, az 1930-as évekbeli versenyautó-álmaid, újjászületve 740 lóerős V12-es motorral és kétzónás klímaberendezéssel.

Az F12-vel azonban még nem végeztek. Kijöttek egy másik modellel, a Touring Berlinetta Lusso nevűvel. Egy autó, ami véleményem szerint a legszebb Ferrari, ami a 2010-es években megjelent, és  még csak meg nem is a Ferrari alkotta. Fogták az alap Ferrari F12-est, és olyan formavilágot varázsoltak belőle, ami talán inkább a Louvre-ban lenne otthon. Egy kis Maserati ívek, egy kis Aston Martin, talán egy kis Alfa, egy Ferrari 166MM visszavágás a hűtőráccsal. Akárhogy is legyen, az egész egy műalkotás.

Az ilyen autókkal a Touring Superleggera bebetonozta a helyét a modern autózás világában. Még ha nem is rendelkezik olyan piaci dominanciával, mint korábban, a jelenlegi működési módja kényelmes helynek tűnik a cég számára.

A Goodwood weboldalán megjelent cikkből idézve a Touring formatervezési vezetőjét, Louis de Fabribeckers-t idézték.

“A nagy előnyünk a gyártók limitált szériás modelljeivel szemben az, hogy megvan a szabadságunk olyan dolgokat is megtenni, amiket a gyártók nem tudtak”. “Ez a szabadság lehetővé teszi számunkra, hogy teljesebben reagáljunk az ügyfelek egyedi igényeire, mint például az Aero 3 esetében.

“Amióta a Touring az 1930-as években a fakeretet és az acélkarosszériát a Superleggera űrvázzal és alumínium panelekkel váltotta fel, azóta a trend előtt járunk. Akkor is, mint most, egy autóbusz által épített autó és egy gyártótól származó autó két különböző világ. Nekünk nincs szükségünk a gyártó pedigréjére. Mint olyan cég, amely az első Ferrari 166-ost, az első Lamborghinit és Maseratit, valamint az Aston Martin DB4-et tervezte, a Touringnak megvan a maga hiteles pedigréje”.

Pedig valóban, a vállalat pótolhatatlan örökséget hozott létre, ha sportautókról és karosszériaépítésről van szó.

Közel száz évvel később a Carrozzeria Touring Superleggera még mindig itt van, és még mindig megmutatja a többieknek, hogyan kell csinálni.