Nehéz kérdés egy nehéz időszakban

2002-ben jártunk, és az elvárások az egekbe szöktek a Nissan 30 évvel korábban bemutatott, megfizethető sportkocsik ikonikus “Z” sorozatának következő tagjával szemben. Az 1999-ben bemutatkozó koncepcióautó után a rajongók már alig várták, hogy a Z névhez méltó újdonságot mutassanak be. Amikor a Nissan 350z végre begördült a szalonokba, a rajongók megkönnyebbülten fellélegeztek. A Z méltó volt nevéhez és örökségéhez, de nem minden kritika nélkül.

A Nissan 350z mindig is vitatható volt – a Nissan dobogó szívének fáklyavivője , amely az autórajongók egy egész generációját átfogta. Amikor piacra került, a 240z újjászületését remélő baby-boomerek mellett a fiatal rajongók a 300ZX következő high-tech evolúcióját akarták; és egyikük sem volt hajlandó nagy összegeket áldozni rá. A Z-márka szempontjából a Nissan nem volt könnyű helyzetben. Üzleti szempontból a Nissan a tűzzel játszott, mivel a kétüléses sportautók piaca kezdett kiszáradni.

Szerencsére a Nissan sikerrel járt. Valójában, figyelembe véve a fogyasztói bázisukat és a piaci körülményeket – sikeres modell volt. A 350z-t a kritikusok elismeréssel fogadták, és nagy elismerést kapott gyönyörű vonalaiért, ütős teljesítményéért és rendkívül versenyképes áráért.

20 évvel később a 350z teljesen modernnek tűnik, különösen az utángyártott kerekekkel.

Az időtlen dizájn a stílusról szól

A kaliforniai tervezés már az első naptól kezdve figyelmet követelt – elegánsan ívelt, de éles vonalakkal hangsúlyozott, amelyek egy csipetnyi agresszivitást kölcsönöztek neki. A tervezők egy fastback stílusú alapból indultak ki, és gondosan dolgoztak, hogy egyértelműen tisztelegjenek a 240z hosszú motorházteteje és a 300zx hátsó ajtaja előtt. A formatervben volt elég DNS a család hasonlóságainak azonosításához, kiegyensúlyozva egy jó adag új formanyelvvel, amely megkülönböztette az autót.

A 350z profilja a csúcsától a lábujjáig egy folyamatos, lendületes vonalra hasonlított, amely ellenállhatatlanul kellemes volt a szemnek. A hátsó hátsó lámpák a kettős kipufogócsövek felé keskenyedtek, szinte rájuk mutatva árulták el sportos szándékait. A kerékjárati ívek nagyvonalúan kiugróak voltak, 3 dimenziós megjelenést kölcsönözve az autónak, amely a megfelelő fényviszonyok között csodálatosan játszott, és a visszapillantó tükörbe pillantva összetéveszthetetlenül “versenyautósnak” tűnt. Nem volt kétséges, hogy a 350z jól nézett ki – de akkoriban nem mindenki ízlésének megfelelő volt.

Gyakran kritizálták a függőleges ajtókilincseket, amelyek kilógtak a karosszéria selymesen sima vonalai közül. Az első lámpák lágyították az autó tartását, gyakran inkább egy mosolygós archoz hasonlították, mint egy sportkocsihoz, amely a súlyát akarja megdobni. Néhányan megjegyezték, hogy a hátsó hátsó lámpák túl keskenyek a hátsó rész szélességéhez képest, amelyet már a szélesített ívek is felhizlaltak.

Mára a 350z formaterve figyelemre méltóan jól megállta a helyét. A gyakori kritikák némelyike mára dédelgetett tulajdonsággá vált – egy bólintás a crossoverek és SUV-k piacát megelőző időkre; bár az első lámpák még mindig egy unalmas anyajegyet jelentenek az egyébként gyönyörű gépen. Egy szett modern felni ma már sokat számít, különösen a korai modellek esetében, a 17 colos 5 küllős kerekek nem öregedtek jól – de aztán megint van valami ártatlan és tiszta a gyári megjelenésben, ami a megfelelő pontot csiklandozza.

Vezetőközpontú, funkcionális belső tér. Ugye?

“Ez egy kétüléses sportautó, mit vársz?” – ezt fogja mondani minden tulajdonos a belső tér hiányáról. Nem is tévednének – a 350z-t nem azért veszed meg, hogy nehézkes golfütőket cipelj, vagy felpakold a családot egy hosszú autóútra. Minden megvan benne, amire egyedül vagy egy másik emberrel való vezetéshez szükséged van, és ennyi. A fordulatszámmérő elöl és középen van, a 3 kiegészítő műszer kizárólag a vezető felé van szögben elhelyezve, és a jármű klimatizálásához szükséges néhány fizikai tárcsa könnyen elérhető. Az ülések a végletekig kipárnázottak, a műanyagok pedig feketék, ezüstösek és alapszintűek. Nem egy lenyűgöző belső tér, csak funkcionális.

Kivéve, hogy valójában nem az. Még csak szabványos kesztyűtartó sincs – helyette két keskeny tárolószekrény van a vezető mögött, egy kényelmetlenül elhelyezett elektromos/világító egység mellett, amelyet nem lehet elérni normálisan A csomagtartó még rosszabb. Az amúgy is kevés tárolóhely közepén a hátsó merevítő van, amely stilizált, hogy szándékosnak tűnjön, de egyértelműen a szerkezeti merevség miatt van ott. Ugyanez a merevítő a 350z testvérmodelljén, a G35 kupén is megtalálható, azonban ügyesen elrejtették a hátsó csomagtértálca alá, ahol nincs útban.


Odabent minden a vezetésre szolgál, és kész…

Eltekintve a tér fájó témájától, a 350z belseje még mindig kellemes hely – feltéve, hogy csak vezetsz, lélegzel, és nem sok minden mást csinálsz.

A szívómotor kétélű kardja

A dicséretek és kritikák talán legnagyobb vegyes zsákja a motorháztető alatt rejlett. A 350-es V6-os, szívó 3,5 literes motorja egyszerre volt díjnyertes és csalódás (a rajongók számára). A VQ35DE motor már számtalan más Nissanban és Renaultban megjelent, a 350z máris veszített az eredetiségre vonatkozó jegyekből – nem is beszélve az elefántról a szobában: nincs turbó, ahol a 300ZX-nek előtte kettő volt. Kettő!

A nagy teljesítményű V6-os 287 LE-t és körülbelül 358Nm nyomatékot adott le, ami bőségesen rendelkezésre állt a teljes fordulatszám-tartományban. Lepadlózva, azonnal megindul, amit a szívómotorokra jellemző lineáris lökés követ. Ha álló helyzetből taposod a pedált, 5,5 másodperc alatt érsz el 100 km/órás sebességre. A rövidre vett 6 sebességes kézi váltó ijesztően gyors, ha kicsit nehézkes is. A kuplung olyan, mint egy lábprés, nehéz műveleteket végez, amíg van hozzá kitartásod. A kipufogóhang torkos, kétségtelenül sportos, és teljesen fantasztikus, bármit is mondjanak egyesek.

Zseniális motor, de észreveszed, mi hiányzik?

De, még hiányzott belőle két turbó. Lassabb volt, mint az elődje, amely egész 10 évvel korábban érkezett. Ráadásul a VQ35DE korántsem volt sima – érdes volt, különösen a magas fordulatszám-tartományban. A rajongók nem tehettek róla, de azt kívánták, hogy a motor legyen valami több, még akkor is, ha objektíve egy zseniális motor volt.

A VQ35DE ma is kiváló motor. Bónuszpontokat nyer azzal, hogy egy kis olaj árán is rendkívül megbízható. Elég lökettérfogata van ahhoz, hogy felülmúlja az utakon közlekedő autók többségét, és gondozása gyerekjáték. Az egyetlen trükk ahhoz, hogy elégedett legyél vele, hogy ne kívánj tőle többet.

Egy analóg élmény a crossover korában

A 350z-vel a Honda szinte tökéletes S2000-ese és a kifinomult Audi TT versenyzett. Az Audival szorosan összevetve, és bármelyik modern autóval összehasonlítva a 350z tiszta analóg élmény.

A fogasléces kormányműnek köszönhetően a Z kiegyensúlyozottnak érződik; pont a megfelelő ellenállással, hogy azt mondhassa: “nyomj egy kicsit erősebben”. Az alumínium felfüggesztési elemek körülbelül 25%-kal kevesebbet nyomnak, mint a 300ZX, elöl egy rendkívül egyedi mutilink beállítással, amely a szabadalmi hivatalt is lefoglalta. A gyári kipörgésgátlóval és a szépen arányos 53/47-es súlyelosztással kombinálva a Z gyorsan és magabiztosan haladt a kanyarokban – azonban nem volt hajlandó kidobni a hátsót, ha akartad.

Sajnos a Z egy kicsit túlsúlyosnak érezteti magát, meglepő módon a mérleg kőzel 1500 kg-ot mutatott. A turbók nélkül, ami a teljesítményt korlátozta a súly kivette a részét a vezetési élményből – egy kissé tompa él az egyébként meggyőző sportautó érzésen.

Érdemes venni egyet?

A mai autókhoz képest analóg vezetési élmény, V6-os motor már az egykor V8 C63 AMG-ben sincsen. Az árak 5 millió körül szóródnak, ez egy fapados kisautó ára. Bármennyire is strapabíró autó a Z, a fenntartási költségei azért sportautósok maradtak. Drágább gumi, magas fogyasztás, nehezebben beszerezhető alkatrészek és kevés szakember a kolonc, amit cipelni kell a különleges megjelenésért és a V6-os morgásáért cserébe. Nem a világ legkívánatosabb sportautója, de ár/érték arányban, ha tetszik a külseje, egy gyárias, keveset futott példány sokáig lehet még örömforrás.

Fotók: Pixabay & Pexels